Gotować zdrowo, smacznie i energooszczędnie? Dziś, wraz z uczniami zgierskiego „Cezaka”, Ambasadorem Powiatu Zgierskiego - Gminną Spółdzielnią Samopomoc Chłopska w Ozorkowie i dietetykiem robiliśmy jesienne przetwory. Młodzież z klasy gastronomicznej pod fachowym okiem Dariusza Szpakowskiego – prezesa GS-u i specjalistki od dietetyki Małgorzaty Wasiak, przygotowała powidła śliwkowe z cynamonem i imbirem, dwa musy – jeden z jabłek z sokiem z granatu, daktylami i trawą cytrynową, drugi z gruszek z dodatkiem pigwy i pigwowca.
Nie użyliśmy ani grama cukru, wydobywając z owoców ich naturalną słodycz. Aby przyspieszyć proces powstawania naszych jesiennych smarowideł użyliśmy agaru a wszystko gotowaliśmy w szybkowarach, dzięki czemu zużyliśmy znacznie mniej energii. Nasze powidła i musy trafiły na ciasto drożdżowe upieczone według specjalnej receptury – z gotowaną na parze dynią. Nie dość, że wyszło bardzo smacznie to i zdrowo. Takie domowe przetwory to znakomity zamiennik słodyczy.
Efekty naszych kulinarnych eksperymentów ocenili uczniowie „Cezaka”, zaproszone dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 8 w Zgierzu, mieszkańcy i władze powiatu: Starosta Zgierski Bogdan Jarota, wicestarosta Dominik Gabrysiak i członkowie Zarządu Katarzyna Łebedowska i Karol Maśliński. W sumie poczęstowaliśmy pół tysiąca osób