Solidna dawka wiedzy o życiu pszczół miodnych – najważniejszych zapylaczy, podziwianie z bliska ramek wyjętych na chwilę z ula, pełnych robotnic i larw, możliwość obserwowania wyjątkowego momentu narodzin pszczoły, a także degustacja kanapek z miodem, miodowej lemoniady. Tak było 19 czerwca na rodzinnych warsztatach pszczelarskich, na które zaprosiliśmy Was do Ambasadora Powiatu Zgierskiego - Pasiekę w Lipce.
Cieszymy się, że mimo upału na spotkanie przyjechało około 30 osób. Wszystkich uczestników, razem z gospodynią pasieki - Marzeną Serafińską, powitał Wojciech Brzeski z Zarządu Powiatu Zgierskiego, który również wysłuchał pasjonującej opowieści o pszczołach. A dowiedzieć się z niej można było naprawdę wiele. Choćby tego, że przez pierwsze 4 dni życia każda pszczoła pełni w ulu funkcję sprzątaczki, od 5 do 8 dnia życia produkuje mleczko pszczele dla larw i królowej, od 9 do 14 dnia wypaca wosk – niezbędny budulec, by w 15 dniu po raz pierwszy wyfrunąć z ula...