Powiatowe szkoły średnie mają świetną ofertę dla młodzieży, która chce wykształcić się w konkretnym fachu i mieć zawód już na tym etapie życia. Odwiedziliśmy Zespół Szkół nr 1 im. Stefana Jakuba Cezaka w Zgierzu, aby przyjrzeć się z bliska praktycznej lekcji przygotowywania dań na słodko.
Młodzież z klasy hotelarskiej pod czujnym okiem nauczycielki - Sylwii Karlikowskiej szykowała potrawy z różnych kuchni świata.
Zobaczyliśmy, jak powstają muffinki szpinakowe z mascarpone i granatem, pudding z ziarenek chia na mleku kokosowym z miodem podawany z musem malinowym i listkiem mięty oraz tradycyjny sernik, polany czekoladą.
Po gotowaniu uczniowie siadają przy wspólnym stole, degustują. Omawiamy dania, a potem częstujemy nauczycieli i innych uczniów - mówi nauczycielka. Tak samo jest w przypadku klas gastronomicznych, gdzie kształcą się uczniowie w zawodzie kucharza. Tutaj w grę wchodzą już bardziej wykwintne dania obiadowe, zakąski, desery.
Szkoła kształci uczniów na kierunku technik hotelarz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. W pracowniach uczą się również uczniowie ze szkoły branżowej. W tym przypadku - jako kucharz i pomocnik hotelarza.
W trakcie nauki, po klasie trzeciej ma miejsce pierwszy egzamin zawodowy. W przypadku gastronomii to zawód kucharz, natomiast hotelarz ma wówczas pierwszą kwalifikację uprawniającą do pracy w hotelu. W połowie piątej klasy jest drugi egzamin. Uprawnia on do tytułu technika.
Absolwenci tych kierunków podejmują pracę w hotelach czy restauracjach. Jest to praca na różnych stanowiskach. Docierają do nas informacje, że niektórzy z absolwentów pracują w obiektach poza województwem łódzkim i odnaleźli swoje miejsce w kurortach nad morzem czy w górach - podkreśla z dumą pani Sylwia.